نجاری یکی از صنایع مهمی است که کیفیت چوب در آن، حرف اول را می زند. چوب نجاری انواع مختلفی دارد که هر کدام خصوصیات و کاربرد های مخصوص به خود را دارند.
در این مقاله انواع چوب نجاری را بر اساس درخت بررسی می کنیم. سپس انواع چوب نجاری و کاربرد آنها را بیان کرده و در انتها نیز قیمت و عوامل موثر بر قیمت انواع چوب در نجاری را ذکر می کنیم.
انواع چوب نجاری بر اساس نوع درخت
چوب های نجاری بر اساس نوع درخت به دو دسته نرم و سخت تقسیم بندی می شوند. چوب های نرم از درختانی استخراج می شوند که برگ های ریزی دارند.
این چوب ها در عین بافت نرمی که دارند، بسیار مقاوم هستند. نرم بودن بافت این درختان به دلیل صمغ و شیره ای به نام رزین است که درون ان وجود دارد.
درختان نرم به دلیل میوه های مخروطی شکلی که دارند، به اسم درختان مخروطی نیز شناخته می شوند. در ادامه مطلب انواع چوب نجاری نرم را معرفی و بررسی می کنیم.
۱- چوب روسی
این چوب دارای رنگی سفید و بافتی نرم است. از چوب روسی برای ساخت مبلمان، درب و پنجره، کابینت و صنایع چوبی استفاده می شود.
۲- چوب نراد
چوب نراد نیز یک نوع چوب از درختان کاج روسی است که بافتی مقاوم ولی نرم دارد و برای ساخت کف پوش، سقف کاذب، مبلمان و … کاربرد های بسیاری دارد.
۳ چوب صنوبر
چوب صنوبر نیز یکی دیگر از چوب های نجاری است که نرم و با دوام است. وزن چوب صنوبر سبک است ولی جنس آن سخت تر سایر چوب های نرم بوده و پرداخت آن راحت است. برای اطلاع از قیمت این چوب لیست قیمت چوب صنوبر را مشاهده کنید.
۴- چوب کاج
چوب کاج وزنی سبک دارد و رنگ آن سفید مایل به زرد روشن است. چوب درخت کاج در عین بافت نرمی که دارد، در برابر خم شدگی، انقباض و انبساط مقاوم است.
درختان با چوب سخت، دارای برگ های پهن و بزرگی هستند که در فصول سرد سال، دچار ریزش می شوند. به این درختان، برگ ریز نیز گفته می شود. چوب های سخت نیز مدل های مختلف و کاربرد های مخصوص به خود را دارند که در ادامه مطلب آن ها را معرفی و بررسی می کنیم.
۵- چوب راش
این چوب دارای رنگی کرم مایل به قرمز است و برای ساخت مبلمان، کابینت، دسته ابزار، تخته سه لای و آلات موسیقی استفاده می شود. این چوب وزن سنگین تری نسبت به برخی چوب ها دارد و منافذ آن کوچک است. قیمت چوب راش نسبت به چوب های دیگر ارزان تر است.
۶- چوب بلوط
چوب درخت بلوط یکی از پر کاربرد ترین چوب ها در صنعت نجاری و ساخت و ساز است. این چوب به دو نوع قرمز و سفید است که بافت سخت و بسیار مقاومی دارد.
۷- چوب گردو
این چوب دارای رنگ قهوهای تیره و بافتی سفت و سخت است. چوب گرو در برابر رطوبت، ضربه، خم شدگی و … مقاوم و با دوام است و پرداخت آن نسبتا راحت است.
۸- چوب ملچ
این چوب دارای رنگ قهوهای مایل به قرمز است و برای ساخت مبلمان، جعبه، آلات موسیقی چوبی مثل تنبور و ساخت کلبه استفاده می شود. چوب ملچ در مقابل رطوبت دوام بالایی دارد و در صنعت قایق سازی نیز کاربرد دارد.
انواع چوب نجاری بر اساس کاربرد
ویژگی های هر چوب، کاربرد آن را مشخص می کند. انواع چوب در نجاری بر اساس کاربرد به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شوند. هر نوع چوب به دلیل خواصی که دارد، در کاربرد ویژه ای به کار می رود. در ادامه کاربرد هر چوب را بر اساس خصوصیات و نوع آن، بررسی می کنیم.
۱. چوب مناسب برای ساخت مبلمان
چوب هایی که برای ساخت مبلمان به کار می روند، باید در برابر فشار وزن، ضربه و … مقاومت بالایی داشته باشند. از این رو چوب های راش، گردو و بلوط به دلیل مقاومت بسیار بالایی که نسبت به خم شدگی، ترک خوردگی، فشار و شکستگی دارند بهترین گزینه ها برای ساخت مبلمان محسوب می شوند.
۲. چوب مناسب برای ساخت کابینت
به طور کلی برای ساخت کابینت از چوب های فراوری شده استفاده می شود. این چوب ها مانند ام دی اف، ممبران و های گلاس علاوه بر اینکه باید مقاومت بالایی در برابر وزن بالای وسیله های داخل کابینت داشته باشند و ساختار آن ها محکم باشد، باید در برابر رطوبت نیز مقاوم باشند.
زیرا محیط آشپزخانه، سرویس بهداشتی، لاندری و … به طور کلی محیطی مرطوب است و چوب استفاده شده برای ساخت کابینت در آن، باید ضد آب باشد تا دچار پوسیدگی و فرسودگی نشود.
۳. چوب مناسب برای ساخت ابزارآلات
برای تولید ابزار آلات چوبی از چوب های گردو، افرا و بلوط استفاده می شود. این چوب های بافت سخت و مقاومی دارند و در برابر فشار بالا، ضربه و … دچار آسیب و خرابی نمی شوند. از طرفی حالت پذیری و پرداخت آن ها راحت است و می توان ریزه کاری های مخصوص به ابزار آلات چوبی را به راحتی روی ان ها اجرا کرد.
قیمت انواع چوب نجاری
قیمت انواع چوب نجاری با توجه به عوامل مختلف دچار تغییر و نوسان می شود. در ادامه مطلب مهم ترین عوامل تاثیر گذار روی قیمت انواع چوب در نجاری را بیان می کنیم.
- نوع چوب : نوع چوب می تواند تأثیر زیادی بر قیمت آن داشته باشد. چوب های نرم مانند کاج و صنوبر ارزان تر هستند، در حالی که چوب های سخت مانند بلوط و گردو قیمت بالاتری دارند.
- کیفیت چوب : کیفیت چوب نیز بر قیمت آن تأثیر می گذارد. چوب با کیفیت بالا، مانند چوب های با تراکم بالا و بدون عیب و نقص قیمت بیشتری دارد.
- اندازه و ضخامت چوب : اندازه و ضخامت چوب نیز می تواند قیمت آن را تحت تأثیر قرار دهد. چوب های بزرگ و ضخیم تر قیمت بیشتری دارند.
- منشأ چوب : منشأ چوب نیز یکی از عوامل تاثیر گذار روی قیمت آن است. چوب هایی که از مناطق دوردست و کمیاب استخراج می شوند، قیمت بالاتری دارند.
- عرضه و تقاضا : عرضه و تقاضا در بازار هم روی قیمت چوب های نجاری تاثیر زیادی می گذارند. در صورتی که تقاضا برای چوب بالا باشد و عرضه کمتر، قیمت آن افزایش خواهد یافت.
جمع بندی
حال که با انواع چوب نجاری و کاربرد آنها آشنا شدید، بهتر است بدانید که مهم ترین نکته در استفاده از این چوب ها خرید آن ها از مراکز تولید و عرضه معتبری است که محصول با کیفیت و مرغوب تولید می کنند.
یکی از معتبر ترین و بزرگ ترین مراکز تولید و فروش انواع چوب های مخصوص نجاری، بازرگانی بزرگ تالین وود است که چوب های با کیفیت و درجه یک را از منابع آن ها به کشور وارد و با قیمتی مناسب و مقرون به صرفه به فروش می رساند.